Hvordan finne læreplass

Frustrert over å ikke finne læreplass? Her får du svarene på bl.a. hvordan du søker og finner en læreplass, hvordan du bytter lærebedrift og noen hotte tips på veien!

Hvordan finne læreplass

Hvordan søker jeg læreplass?

Søk på vigo.no om læreplass innen ditt valgte yrkesfag. Søknads-fristen er 1. mars (1. februar for lærekandidater). Dersom 1. mars faller på en lørdag eller søndag, blir fristen utvidet til etterfølgende mandag.

Når du logger deg inn velger du mellom fire elektroniske ID’er; Commfides, Buypass, MinID og BankID. 

 • sjekk at mobilnummer, epost-adresse og bostedsadresse er riktig
 • husk å skrive ut kvittering for innsendt søknad

Fylkeskommunen registrerer søknaden og henter opp karakter-grunnlaget fra VG 1 og VG 2.

Nå kan du begynne å søke bedrifter direkte. Kom i gang så tidlig som mulig, gjerne i desember allerede.

Hvordan finner jeg læreplass?

5 tips til hjelp i ditt søk:

 • lag en god CV og skriv et godt søknadsbrev. Sjekk gode innspill på f.eks. CVGuru, med alt fra gratismaler til egne guider for utforming av CV og skriving av søknadsbrev.
 • spør om muligheten for læreplass når du er på utplassering, evt også der du har hatt sommerjobb e.l.
 • registrér deg på FINN.no og 1) legg inn CV’en din på jobb-søk 2) sett opp varsler innen ditt yrkesfag. Ta kontakt med en gang du får varsel om en bedrift som du mener er en grei match. 
 • søk opp lærebedrifter og opplæringskontorer på finnlærebedrift.no
 • vær tilgjengelig på mobil og mail

Klar for å finne læreplass?

Vi hjelper deg finne din bedrift!

Du øker dine sjanser ved å bruke vår matching-portal. Ta 4 korte tester og få foten inn døra hos interesserte bedrifter. Du får en digital, hel-proff CV på kjøpet.

*Helt gratis!

Og apropos intervju, her er to tips:

Tips 1: Forbered deg til intervjuet – gi det lille ekstra

Når du blir innkalt på intervju er det viktig å stikke seg ut som en engasjert kandidat i mengden. Husk, du konkurrerer med mange andre i ditt yrkesfag! 

Gi det lille ekstra:

 • Vis engasjement og interesse for bedriften du blir invitert til – les deg opp! Da vil du også finne ut om dette virkelig er et sted for deg!
 • Les deg opp på de mest vanlige spørsmålene på intervju. På nettet finner du mange gode artikler. Planlegg hva du skal si, og spør deg selv: «På hvilken måte er dette relevant for arbeidsgiver og stillingen de utlyser?»
 • Etter intervjuet kan det være lurt å holde kontakten. Vurdér å ta en telefon etter noen dager hvor du spør om hvordan det går med rekrutteringsprosessen.

Tips 2: Slapp av i intervjuet – vis interesse og vær deg selv

Med gode forberedelser vil du fremstå som roligere og mer velformulert på intervjuet.

Og husk at arbeidsgiveren ikke er ute etter å stille deg til veggs. De har kalt deg inn fordi de har lest profilen din og ønsker å vite mer om din bakgrunn og hvem du er. Deres første bud er å finne en kandidat som kan bli en god ressurs for bedriften i det lange løp. Får du jobben er det godt å vite at 7 av 10 lærlinger får fast arbeid i lærebedriften etter endt læretid.

Er jeg garantert å få læreplass?

Du har ingen garanti for at du får læreplass. Du må selv være aktiv og skape interesse hos potensielle lærebedrifter. Et godt alternativ er å registrere deg hos SmartEmploy og ta våre 4 tester. En arbeidsgiver vil ha et så detaljert bilde av deg som mulig. Ved å ta testene lover vi å presentere deg for aktuelle bedrifter med en proff CV-rapport som inneholder dine CV-detaljer, testresultater, hovedkarakter og en jobbrolle-rating. 

Les mer om hvordan du matches etter at du har tatt testene.

Kan jeg bytte lærebedrift?

Ja. Det krever litt jobb fra din side, men det er fullt mulig.

Begynn aller først med å be din faglærer eller instruktør om et formelt møte slik at du får lagt frem dine synspunkter. Hvis dette ikke fører frem går du frem slik:

 • er din nåværende lærebedrift medlem av et opplæringskontor tar du kontakt med kontoret og legger frem saken din. Mulig de kan hjelpe deg inn hos en annen bedrift. 
 • er din nåværende lærebedrift ikke del av et opplæringskontor bør du ta kontakt med fylkeskommunens fagopplæringskontor. 
 • du kan også kontakte elevombudene i fylket du befinner deg i for å få bistand.

Hvis SmartEmploy har formidlet din lærekontrakt tar du kontakt med kundeansvarlig simen@smartemploy.no. Han vil gå gjennom saken og gi deg råd. Det er ikke usannsynlig at vi har aktuelle bedrifter i vår database som er en god match for deg.

Les her om dine rettigheter og plikter.

Når får jeg svar på læreplass?

Det finnes ingen frist for en bedrift å måtte gi svar. Her er to knep for at du allikevel har best mulig kontroll på prosessen:

 • i søknadsmailen (skriv konkret og kort!) legger du til en tekst på slutten av mailen: «Jeg ringer deg om noen dager for å høre om min søknad kan være av interesse.» Da forventer HR-ansvarlig (eller hva de nå heter…) at du tar kontakt. Du har faktisk snudd situasjonen til din fordel. I samtalen spør du om de har en tidsplan; cirka tid for intervjuene og når de forventer å ansette. Notér datoene og følg opp.
 • har du kommet på intervju spør igjen om tidsplan; hvor mange kandidater de tar inn til intervju,  hvor mange intervju-runder og når de forventer å ansette.

Det viktigste av alt er at du tar ansvar og viser handlekraft! Søk direkte til bedrifter du er interessert i, enten de er læregodkjente eller ikke.